Team Banner Image

Savannah

Country: United States
State or province: Georgia

Team Leader
Craig Sherman
Contact

Admin
Login
Team Badges

Newsletters

September 16, 2019


October Newsletter 2018

November Newsletter 2018

December Newsletter 2018



Read more...

R.C.I.A Contact Information

September 16, 2019


Welcome to the Rite of Christian Initiation for Adults
Contact Information for Savannah, Georgia

Below you will find the contact information for those who are leading RCIA in the Catholic Diocese of Savannah. Thank you for your interest in our Faith.                     God Bless You!

Cathedral of St. John the Baptist
Deacon Wayne Smith
Phone: (912) 233-4709
Email: dessav@aol.com

Blessed Sacrament
Brandon Wallace
Phone: (912) 308-5007
Email: bwallace76@gmail.com

St. James the Less
Fr. Jason Adams
Phone: (912) 355-1523
Website: https://www.stjamessav.com/forms/rcia/new-candidate-information

Our Lady of Lourdes
Sr. Georgette Cunniff
Phone: (912) 964-0219 ext. 4
Email:

Resurrection of our Lord
Fr. Chaney
Phone: (912) 232-5258
Email: rbrtgen@aol.com

Sacred Heart
Sr. Pauline
Phone: (912) 232-0792
Email:

St. Benedict the Moor
Name:
Phone: (912) 232-7147
Email:

St. Frances Cabrini
Melissa King
Phone: (912) 925-4725
Email: sfcc.office@cabrini-sav.org



Read more...

Catholic Facts Quiz

September 16, 2019


Welcome to the Catholic Facts Quiz. Here you can challenge yourself on interesting facts about the Catholic Church.

1. In the Mass

a. Jesus is symbolized by the bread and wine from the moment of consecration onward.

b. Jesus is spiritually present when the community gathers in prayer under the leadership of the priest and ceases to be spiritually present when the priest leaves the sanctuary.

c. Jesus is physically present along with the bread and wine once the consecration has occurred.

d. Jesus is present, and the bread and wine are not present, after the consecration.

e. None of the above.

2. After the consecration

a. The host on the paten is Jesus’ body, and the contents of the chalice are Jesus’ blood.

b. The host symbolizes Jesus’ body, and the wine symbolizes Jesus’ blood.

c. The host is both Jesus’ body and blood, and the wine is both Jesus’ body and blood.

d. Jesus’ body and blood are really present with the bread and the wine, and this is called the Real Presence.

e. None of the above.

3. The consecration of the Eucharist

a. Can be performed by a Catholic priest or by a priest of an Eastern Orthodox church.

b. Can be performed by a Catholic priest only if he celebrates Mass with at least two witnesses.

c. Can be performed by Catholic priests and Anglican priests so long as they have the proper intention and pronounce the correct words of consecration.

d. Can be performed by deacons and specially-commissioned lay persons in emergency situations.

e. None of the above.

4. A Mass is invalid

a. If fewer than half the people present hold hands during the Our Father.

b. If the priest omits the opening sign of the cross and the Nicene Creed.

c. If the priest celebrates Mass while he is in the state of mortal sin.

d. If the priest ad libs any part of the canon.

e. None of the above.

5. Holy Communion may be taken by

a. Anyone at all, so long as his conscience tells him it is the right thing to do.

b. Any Christian who wishes to manifest the unity which Christ willed for his Church.

c. Catholics in the state of grace, but not by Protestants even if they are in the state of grace.

d. Catholics who have committed mortal sins and are sorry for them, even if they have not confessed them yet in confession.

e. None of the above.

6. The doctrine of the Trinity means

a. There is one God who manifests himself in the three distinct roles of the Father, the Son, and the Holy Spirit.

b. Since the Resurrection there have been four persons in the Trinity, the Father, the Son, the Holy Spirit, and Jesus Christ the God-Man.

c. In the Godhead there is only one divine person, and he takes on different.aspects according to his actions as Creator, Redeemer, or Sanctifier.

d. There are three Gods who work so closely together that it is proper to call them one God.

e. None of the above.

7. A deacon is

a. A priest who does not have permission to celebrate Mass until after his wife dies.

b. A layman who may distribute Communion, marry people, baptize babies, and wear vestments.

c. A man who has received the first level of holy orders and is neither a priest nor a layman.

d. Forbidden to hear confessions and give absolution except in emergency situations and in the absence of a priest.

e. None of the above.

8. A sister is

a. Neither a lay person nor a cleric.

b. A cleric, but no longer a lay person.

c. May be installed as a chaplain of a hospital.

d. Is the female equivalent of a deacon.

e. None of the above.

9. An archbishop

a. Is always an older bishop and, by canon law, must be at least 55 years of age.

b. Has jurisdiction over all the bishops within his metropolitan area, and he may overrule their decisions.

c. Assists the pope by voting on prospective cardinals.

d. Is a regular bishop who has been given the honorary title of archbishop by leading bishops in his national bishops’ conference.

e. None of the above.

10. Which of the following is a defined Catholic dogma? 

a. Limbo

b. Purgatory

c. Both limbo and purgatory.

d. Priestly celibacy.

e. None of the above.

11. The doctrine of the Immaculate Conception means

a. Mary conceived Jesus immaculately in her womb, without the aid of a human father.

b. Mary conceived Jesus immaculately in her womb, and he remained without sin.

c. Mary was conceived immaculately in her mother’s womb, without the aid of a human father.

d. Mary was conceived immaculately in her mother’s womb and was preserved from sin.

e. None of the above.

12. Papal infallibility means

a. The pope is preserved by the Holy Spirit from committing mortal sins.

b. Anything the pope teaches is guaranteed by the Holy Spirit to be true.

c. The pope’s teachings must be obeyed because he is under the guidance of the Holy Spirit and thus speaks for the Holy Spirit, who cannot err.

d. The pope is incapable of teaching erroneously on matters of faith and morals when he teaches publicly and officially a doctrine for all Christians, not just Catholics, to hold.

e. None of the above.

13. Contraception is

a. Permissible only to married couples with the permission of their parish priest and under extenuating circumstances.

b. Never permissible, no matter what the circumstances.

c. Permissible if the husband and wife, after honest prayer, conclude it is right for them and do not use it selfishly.

d. Permissible only if the wife’s health would be in danger or if the husband is unable to support a large family.

e. None of the above.

14. The sacrament of confession

a. Must be received before receiving Communion by anyone guilty of a mortal sin since his last confession.

b. Is entirely superfluous if you privately and sincerely confess your sins to God.

c. Must be received by all Catholic adults at least once a year. (This is one of the six precepts of the Church.)

d. Was done away with by Vatican II, except in cases of the three sins which ‚Äúcry out to God for vengeance‚ÄĚ: murder, adultery, and sexism.

e. None of the above.

15. At the Crucifixion

a. Jesus’ human nature died on the cross.

b. Only the human person of Jesus, not the divine person of Jesus, died on the cross.

c. God died on the cross.

d. Jesus’ human and divine natures both died on the cross, but the universe was kept going by the Father and the Holy Spirit until Jesus’ Resurrection.

e. None of the above.

16. Purgatory is

a. A state of natural happiness where souls of unbaptized infants and morally good non-Christians will wait until they are judged on the Last Day.

b. A state of mild punishment for people who were not bad enough to go to hell and who were not good enough to go to heaven.

c. A state of purification for people who die in the state of grace but who do not die with complete love for God.

d. A temporary state where sincere people who do not die in the state of grace get a second chance to do good and thus avoid going to hell.

e. None of the above.

17. An annulment is

a. The canon law equivalent of a divorce under the civil law.

b. A Church-authorized dissolution of a marriage which has failed through the infidelity of one of the spouses.

c. A declaration that no valid marriage existed in the first place, even if there are children born during the relationship.

d. A declaration that children born in a failed marriage are not illegitimate.

e. None of the above.

18. Parish councils

a. Were set up by Vatican II to oversee the work of parish priests.

b. Prevail against the opinions of pastors if at least two-thirds of the council members agree on an issue.

c. Advise the pastor and relieve him of administrative duties, but have no authority over him.

d. Were instituted by Vatican II because the Church is now a democracy, not a monarchy.

e. None of the above.

19. Mortal sin

a. Is nowhere mentioned in Scripture.

b. Is a theological construct from the Church of the Middle Ages, and since Vatican II we recognize that there are only two kinds of sins, venial and serious.

c. Is the same as serious sin; only the words are different.

d. Makes it impossible for you ever to get to heaven, no matter what you do.

e. None of the above.

20. Apologetics means

a. Never having to say you’re sorry.

b. The art of apologizing for being a Catholic.

c. A course which seminarians used to have to take but which they now are exempted from by canon law.

d. Giving reasoned explanations and defenses for the faith.

e. None of the above.

 

ANSWERS

  1. D
  2. C
  3. A
  4. E
  5. C
  6. E
  7. C
  8. E
  9. E
  10. B
  11. D
  12. D
  13. B
  14. A
  15. C
  16. C
  17. C
  18. C
  19. C
  20. D

The Original Quiz can be found at https://www.catholic.com/magazine/print-edition/the-worlds-toughest-catholic-quiz



Read more...

Churches and Mass Times

September 16, 2019


Welcome to Savannah, Georgia where we are excited to show you our love for Jesus Christ and our Southern Hospitality. Below you will find Mass times and the links to the Parishes in our beautiful city.

St. James the Less:                                                                                                   8412 Whitefield Avenue
Savannah, Georgia 31406

https://www.stjamessav.com/

Image result for st. james catholic church Savannah, Ga

Mass Times: Saturday 7:00 AM & 5:00 PM Vigil, Sunday 7:30 AM, 9:00 AM,      11:30 AM

 

Sacred Heart:                                                                                                                  1707 Bull Street,                                                                                                  Savannah GA 31401

https://www.sacredheartsavannah.org/

Image result for sacred heart church savannah ga

Mass Times: Saturday 4:30 PM Vigil, Sunday 8:30 AM (Espa√Īol), 11:00 AM, 6:00 PM

 

Blessed Sacrament                                                                                                          1003 E. Victory Dr.                                                                                             Savannah, GA 31405

https://mbschurch.org/

Image result for blessed sacrament church savannah ga

Mass Times: Saturday 5:30 PM Vigil, Sunday 8:00 AM, 10:30 PM

 

Cathedral of St. John the Baptist                                                                                    222 East Harris Street                                                                                        Savannah, GA, 31401

https://savannahcathedral.org/

Image result for the cathedral of st. john the baptist

Mass Times: Saturday 12:00 PM, 5:30 PM Vigil, Sunday 8:00 AM, 10:00 AM,    11:30 AM, 1:00 PM (Latin Mass)

 

St. Benedict The Moor                                                                                                       441 East Broad St.                                                                                                             Savannah, GA 31401

http://stbenedicttmcc.org/

Image result for st benedict the moor catholic church savannah ga

Mass Times: Saturday 5:30 PM Vigil, Sunday 9:00 AM, 11:30 AM,                            1st Sunday of every month the ONLY weekend mass is at 10:00 AM

 

Resurrection of Our Lord                                                                                                  112 Fell St.                                                                                                                          Savannah, GA 31415

https://resurrection.diosav.net/

Slide 1

Mass Times: Sunday 8:00 AM & 10:00 AM

 

St. Peter the Apostle                                                                                                         7020 Concord Rd.                                                                                                             Savannah, GA 31410

https://saintpetertheapostle.com/church/

Image result for St. Peter the Apostle Church Savannah

Mass Times: Saturday 5:30 PM Vigil, Sunday 7:30 AM, 9:00 AM, 11:15 AM

 

St. Frances Cabrini                                                                                                            11500 Middleground Rd.                                                                                                    Savannah, GA 31419

http://www.cabrini-sav.org/sfcc/

Image result for St Frances Cabrini in savannah ga

Mass Times: Saturday 5:30 Vigil, Sunday 8:30 AM, 11:00 AM, 5:00 PM

 

To learn more about St. Paul Street Evangelization at the national level, click here.



Read more...